Piata europeana de facility management (FM) se dezvolta intr-un ritm rapid. ROFMA – Asociatia Romana de Facility Management – este parte importanta a acestei tendinte prin influenta pe care o are asupra pietei locale, fiind a patra asociatie de FM din Europa care a obtinut recunoasterea oficiala a ocupatiei de facility manager, dupa cele din Marea Britanie, Germania si Olanda.
Ce inseamna, de fapt, facility management?
Urmand evolutia sectorului de real estate din aceasta parte a Europei, activitatile de administrare, mentenanta si operare a cladirilor– care corespund in cea mai mare masura domeniului actual si specificului local al industriei de facility management din Romania – desfasurate de firme specializate au aparut relativ tarziu, dupa 1992, inregistrand insa o dezvoltare accentuata incepand cu anii 2000.
Este important de mentionat faptul ca, la nivel international, domeniul FM tinde sa includa o sfera din ce in ce mai larga de activitati si servicii, extinzandu-se la aproape intregul univers al serviciilor suport ce au legatura cu mediul construit. In Romania, conform clasificarii CAEN, activitatile de facility management includ in primul rand (dar nu se limiteaza exclusiv la acestea) urmatoarele servicii:6832 - Administrarea imobilelor pe baza de comision sau contract - mentenanta/operare (excluzand activitati de inchiriere) si 8110 - Activitati de servicii suport combinate.
Piata de facility management din Romania
Pentru conturarea caracteristicilor primare ale pietei romanesti, avem in vedere parametri care vizeaza numarul de firme active in domeniu, cifra de afaceri a firmelor si volumul fortei de munca la nivelul anului 2015 si evolutia acestora comparativ cu perioada precedenta. Astfel, discutam de pese 6500 de firme specializate, cu aproape 4% mai multe fata de 2014 si cu 71% peste anul 2010, reprezentand peste 1% din totalul firmelor active in economia nationala in decembrie 2015.
In ceea ce priveste dinamica de crestere a numarului de firme active in piata de facility management, observam ca sectoarele care au inregistrat cea mai mare dezvoltare in 2015 fata de 2014 sunt cel de mentenanta/operare, cu 8,3%, si cel de servicii suport, cu 7,8%.Distributia teritoriala, luata in considerare in functie de sediile sociale, indica preponderenta acestor activitati in capitala, care, impreuna cu judetul Ilfov, grupeaza circa 33% din firmele inregistrate in sectorul FM, urmate de judetele Cluj (5,6%), Timis (4,5%) si Constanta (3,4%).
Un alt indicator important pentru studiul de fata este cifra de afaceri a firmelor din domeniul FM, studiu care evidentiaza valoarea economica a acestui sector in economia nationala. La sfarsitul anului 2015, volumul valoric total al afacerilor la nivelul intregii industrii de facility management a fost de aproape 6,2 miliarde de lei (circa 1,4 miliarde de euro), reprezentand 0,85% din PIB-ul Romaniei. Comparativ, la nivelul intregii UE, ponderea sectorului serviciilor de FM se situeaza intre 4-5% din PIB, ceea ce evidentiaza cu claritate un mare potential de dezvoltare a pietei de la noi.
Cercetand in profunzime, observam o noua serie de aspecte relevante pentru sectorul de FM romanesc. De exemplu, comparativ cu 2014, cresterea valorica a
afacerilor este de 5,1%, in timp ce fata de anul 2010, aceasta crestere este de 48%. In ceea ce priveste segmentele de piata, cel de servicii suporta avut in anul 2015 cea mai mare crestere procentuala a cifrei de afaceri din total, de 19,2%, urmat de sectorul de mentenanta/operare cladiri, cu o crestere de 11,5%. In 2015, circa 710 (11%) de firme au raportat cifre de afaceri de peste un milion de lei, dintre care aproape 200 (3,3% din total) au depasit cinci milioane de lei.
Volumul fortei de munca active in domeniul FM arata un total de 130.000 de persoane, ceea ce reprezinta in jur de 1,4% din disponibilul fortei de munca din
Romania. Interesant este faptul ca, fata de anul 2014, se constata o usoara scadere a numarului total de angajati, cu circa 4,4%, scadere determinata de
reducerile substantiale din domeniile paza si securitate (-6,1%) si curatenie (-5,5%), cei mai mari angajatori din domeniu. Aceasta tendinta a fost determinata, in mare parte, de tehnologizarea si profesionalizarea domeniilor, care au apelat la echipamente si solutii de ultima ora si au beneficiat de un management mai eficient. In acelasi timp, cresterea de 2,9% din zona administrarii/operarii cladirilor si de 2,3% din segmentul serviciilor suport demonstreaza necesitatea de forta de munca specializata si de educatie in domeniu.
Alte aspecte relevante care particularizeaza piata romaneasca de facility management privesc nivelul productivitatii din acest domeniu, situat la 47.670 lei/angajat/an in 2015, nivel ce inregistreaza o crestere de aproape 10% fata de 2014. Se constata totusi diferente notabile de productivitate intre segmentele de activitate analizate: de exemplu, administrarea/operarea cladirilor este, la nivelul intregului domeniu, cel mai productiv segment, cu 142.550 lei/angajat/an, urmat de serviciile suport, cu 89.800 lei/angajat/an. Spre deosebire de acestea, serviciile de securitate au cea mai scazuta productivitate, de peste patru ori mai mica fata de serviciile de administrare/operare cladiri.
Datele studiului contureaza o industrie in plin avant, avand potentialul de a oferi o serie de oportunitati de business, atat pe plan local, cat si international. FM-ul romanesc incepe sa se axeze tot mai mult pe calitate, eficienta si valoare adaugata, solicitand o forta de munca specializata si calificata si subliniind astfel importanta educatiei in domeniu.