Evolutia pietei de facility management din Romania. Statistici si tendinte
Analizam o serie de aspecte relevante ce caracterizeazapiata serviciilor de facility management (FM) din Romania la nivelul anului 2016 comparativ cu anii 2015, respectiv 2010. Cantitativ, FM-ul reprezinta, prin cele 6990 de firme active, doar 1,1% din totalul firmelor active în Romania, o pondere in crestere cu 7,3% fata de anul 2015, dar cu 84% mai mare fata de anul 2010. Crestereadin ultimul an inregistrata fost in proportii diferite, incepand cu serviciile suport (+18%) si terminand cu cele de securitate (doar +1,6%). Dinamica diferita a cresterilor volumului de firme din sfera FM ilustreaza variabilitatea in timp a cererii pietei pentru anumite tipuri de servicii FM si pune in evidenta importanta in crestere acordata serviciilor complexe, cu grad ridicat de tehnologizare si valoare adaugata mai mare (de exemplu, firmele de servicii suport si de mentenanta).
Potentialul de evolutie a domeniului FM se mentine foarte ridicat
Ca ponderi, se constata prevalenta firmelor specializate in servicii de curatenie, in proportie de 44,2% , urmate, in ordine descrescatoare, de firmele de mentenanta, securitate, peisagisticasi servicii suport. In profil teritorial, distributianumarului de firme evidentiaza centrarea masiva a interesuluipe zona metropolitana (Bucurestisi jud. Ilfov), dominand consistent cu peste 1/3 din total, fiind urmata la mare distanta de judetele Cluj, Timis, Constanta, Brasov, Prahova, Bihor. Aceastadistributie teritoriala corespunde in cea mai mare masurasituatieisi tendintelor zonelor de dezvoltare a investitiilor in real-estate (rezidential/non-rezidential) de dupa anii 2000. Ca atare, potentialul de evolutie a domeniului FM se mentine foarte ridicat pentru urmatorii ani, cu tendinta de a se dezvolta mai intens in Bucuresti/Ilfov, urbanul mare din Transilvania si Dobrogea (Constanta si restul litoralului).
Volumul si dinamica fortei de muncain FM se apropie de 140.000 de angajati, ceea ce reprezinta 2,4% din totalul fortei de munca active la nivel national. In linie cu evolutianumarului de firme de FM, forta de munca inregistreaza o crestere de aproape 7% fata de anul precedent si, raportand la anul 2010, cresterea volumului total de personal este de peste 33%. In structura, volumul cel mai mare de angajatiilgasimin segmentul serviciilor de paza-securitate, peste 2/3 din total, urmat de cel din activitati de curatenie (peste 17%) si, cu proportii mult reduse, din serviciile de mentenantasi operare a cladirilor, lucratoriiin domeniul peisagistic si cei din serviciile suport.
In dinamica, fata de anul 2015 se constata o crestere spectaculoasa a personalului din serviciile suport, cu aproape 45%. Cresteri semnificative le regasim la serviciile de paza/securitate si curatenie, insa observam stagnarila serviciile de mentenantasi operarea cladirilorsi chiar o scadere de9% pentru peisagistica.
Piata de FM este dominata de firme mici si micro-intreprinderi
Privind numarul de angajati/firma, cea mai mare pondere, de 50%, o au firmele cu 1 – 9 angajati, in timp ce a celor cu 10 - 49 angajatieste de 12%, ambele tipuricumuland circa 2/3 din total. Firmele cu peste 50 de angajati reprezinta doar putin peste 7% din total. Aceastadistributie indica predominanta masiva a micro-firmelor si a firmelor foarte mici.
Dinamica productivitatii muncii in FM, raportata la perioada 2010 – 2016, scoate in evidenta valori si ritmuri de crestere diferite pe servicii FM, segmentul activitatilor de mentenantadominand ca nivel de productivitate cu peste 141 mii lei/angajat/an, de peste patru ori mai mare ca cea a angajatilor din serviciile de securitate si de trei ori fata de cei din curatenie. In ansamblu, este de asteptat o cresterediferentiata a volumului de personal, cu accent pe serviciile de suport de tip integrat, mentenantasi securitate. Un factor de ponderare a acestor cresteri de personal poate fi extinderea utilizarii echipamentelor si tehnologiilor avansate, cu grad mare de substituire a fortei de munca slab calificate.
Performantele de business in FM
Veniturile totale in FM, in anul 2016, s-au apropiat de 6,7 miliarde lei (circa 1,47 miliarde euro), ceea ce reprezinta 0,54% din valoarea cifrei de afaceri cumulate la nivel national. Comparativ cu anul 2015, valoarea afacerilor din FM a crescut cu 8%, iar fata de 2010, cresterea este de 65%, dubla fata de cresterea cifrei de
afaceri la nivel national. Ponderile serviciilor FM in structura veniturilor pozitioneaza serviciile de paza-securitate pe primul loc (aproape jumatate din total), urmate de serviciile de mentenantasi de curatenie (cate 20% fiecare), peisagisticasi, in foarte micamasura, servicii suport. Dinamica evolutiei acestor servicii este in sane omogena, astfel ca serviciile suport au cresteri spectaculoase, ilustrand importanta acordata serviciilor integrate sau multiple. Mai reduse, dar totusi semnificative, sunt cresterile privind veniturile segmentelor de curateniesi paza-protectie.
Distributia firmelor pe grupe de CA relevafaptul camajoritateapieteieste formata din firme cu venituri intre 10.000 si 1 milion lei/an, deci venituri foarte mici si mici. La polul opus se situeaza firmele cu cifre intre 10-100 milioane lei/an, care insareprezinta doar 1,6% din total.
Bilantul profit/pierdere in domeniul FM arata ca, la nivelul intregului domeniu FM, acesta este pozitiv, indicand o profitabilitate finala de peste 7%; profitul net se ridica la 10,2%, dar si cu o pierdere neta de 3% din total. Cel mai profitabil segment de servicii pare a fi peisagistica, cu peste 12% profit final, urmat de segmentul curatenie, iar cel mai putin profitabil este cel de mentenanta, cu 5% profit final. Se poate observa o diferentiere destul de marcanta pe segmente de servicii, in care raportul profit/pierdere variaza de la 5% pana la aproape 12%.
Mai multe detalii despre piata de facility management putetiobtine de la Asociatia Romana de Facility Management.
(www.rofma.ro).