Cum a fost la ROFMEX 2022

A 4-a ediție a Romanian Facility Management Experience Days
8 iunie • Ramada Bucharest Parc

Pe 8 iunie, în București, ROFMA – Asociația Română de Workplace și Facility Management a organizat a patra ediție a ROFMEX – Romanian Facility Management Experience Day, prilej de a aduce din nou față în față lideri și profesioniști recunoscuți din domeniile property management, workplace management și facility management.

Structurata complex, într-o sesiune plenară și patru paneluri specializate, conferința internațională organizată în cadrul ROFMEX 2022 a pus în discuție o mulțime de subiecte interesante pentru aceste domenii.


ROFMA – partener RICS în dezvoltarea standardului IBOS
În ceea ce privește întreținerea și operarea clădirilorîn situația actuală, una dintre noutățile prezentate la ROFMEX 2022 este faptul că RICS – Royal Institution of Chartered Surveyorsîși propune să ofere un standard internațional pentru operarea clădirilor, unul care să răspundă nevoilor ocupanților, investitorilor, consilierilor și utilizatorilor finali, oferind un punct de referință global pentru furnizarea de clădiri mai bune pentru oameni, societate și planetă. Astfel, Paul Bagust, Global Property Standards Director, RICS, UK, a prezentat modalități prin care acest standard, IBOS, dezvoltat cu sprijinul unor parteneri internaționali, printre care se numără și ROFMA, să îmbunătățească performanțele mediului construit.

ESG (Environmental, Social & Governance): între așteptări, tendințe și reglementari UE
În opinia luiMichael Holland, CEO, Embassy Office Parks REIT, India, certificările și analizele de performanță cuprinse în agenda ESG, de la angajamentul luat pentru a deveni sustenabili până la transparența și eficiența operațională, reflectă activitatea celor implicați în mediul construit. A pus astfel accentul pe importanța urmăririi, monitorizării și îmbunătățirii permanente a performanțelor legate de sustenabilitate în activitățile de property și facility management. „Obiectivul nostru ESG, acela de a oferi ecosisteme sustenabile la locul de muncă pentru toate părțile interesate, este integrat în obiectivele și în valorile companiei noastre.”

În acest context, Guido De Sanctis , Commercial HVAC Services Business Leader EMEA, Trane, a adus în atenția celor prezenți decarbonizarea încălzirii: modalități de navigare prin angajamentele ESG, tendințele actuale și reglementările viitoare ale UE.

În urma sesiunii plenare, cele patru paneluri de discuții au prezentat următoarele problematici:

ROFMEX 2022 – Panel 1: Transformarea digitală și mediul construit:
Digital Road Map în property și facility management
Cum validăm soluții digitale pentru property, facility și workplace management
Noi tehnologii și soluții, de la Integratea IoT smart și „digitalizarea” simțurilor în mediul de lucru la managementul vizitatorilor în clădiri.

ROFMEX 2022 – Panel 2: De la presiunea pe costuri și eficienta energetică la agenda ESG:
Eficiența energetică și soluțiile alternative de generare a energiei pentru autoconsum
o    Strategiile de reducere a emisiilor de CO2
o    Identificare măsurilor de reducere a consumurilor și recuperare a energiei
o    Identificare soluții de generare a energiei din surse regenerabile

Clasa de eficiență energetică ridicată. Cum o obținem?
Tendințe în administrarea sustenabilă a mediului construit
Decarbonizarea încălzirii:  utilizarea pompelor de căldură pentru generarea energiei în instalațiile HVAC – o alternativă la utilizarea combustibililor fosili
Exemple de aplicare a principiilor economiei circulare în cazul echipamentelor de curățenie profesională

ROFMEX 2022 – Panel 3: De la succes local la dezvoltare națională. Evoluții și realizări ale property și facility managementului regional
Realități și tendințe ale pieței de specialitate din centrul și vestul României
Oportunități și provocări în sectorul logistic și industrial
Nevoia de servicii de calitate la nivel național, între dorință, necesitate și realitate

Panel 4: Facility & workplace management în noua paradigmă a muncii hibride
Rolul și responsabilitățile proprietarilor de clădiri, corporate real estate managerilor și furnizorilor de servicii în redefinirea mediului de lucru

VEDEȚI CUM A FOST LA ROFMEX 2022 IN 10 MINUTE VIDEO
+ Interviuri cu:
• Cristian Costea, vicepreședinte UTI Grup
• Mircea Dobre, președinte ROFMA
• Tudor Marchiș, CEO & Fondator RedT
• Attila Gorbai, Managing Partner Tenrom

În cadrul acestor discuții, unul dintre principalele accente a fost pus pe lipsa forței de muncă, fenomen ce afectează antreprenorii și firmele din întreaga țară. Concluzia unanimă este importanța educării și instruirii personalului, a creării unui mediu de lucru primitor și a unei culturi organizaționale care să reducă fluctuația acestuia.

ROFMEX 2022 a oferit o imagine integrată și pragmatică asupra unor mega-tendințe precum viitorul mediului de lucru, sustenabilitatea și transformarea digitală. Evenimentul a scos în evidență importanța sectorului de property, workplace și facility management în crearea și operarea unui mediu de lucru care satisface cerințele actuale, post-pandemice, care se adaptează rapid la schimbări și înțelege provocările viitorului.

După o lungă perioadă complicată și plină de provocări, atât pe plan intern, cât și internațional, evenimentul a oferit profesioniștilor din property, workplace și facility management o oportunitate excelentă de comunicare și socializare. ROFMEX 2022 a evidențiat, totodată, reziliența și importanța acestui sector și a demonstrat coeziunea comunității profesionale, o comunitate cu un rol bine definit în dezvoltarea a tot ceea ce înseamnă mediul construit.

„Apreciem contribuția tuturor participanților, speakerilor, partenerilor și sponsori la dezvoltarea industriei de property, workplace și facility management, precum și determinarea tuturor de a se dezvolta profesional prin accesul la tendințe, know-how, informații de ultimă oră”, a declarat Cristian Vasiliu, director general ROFMA.

ROFMEX 2022 într-o singură zi:
Participanți la Conferința Internațională: 156
Speakeri româniși internaționali: 30
Parteneri și sponsori: 15
Parteneri media: 12

ROFMA mulțumește tuturor pentru implicare!

 

Organizator

logo rofma


ROFMA – Asociatia Romana de Workplace si Facility Management
este o entitate non-profit infiintata in anul 2009. Constituita ca unic reprezentant al comunitatii specialistilor ce isi desfasoara activitatea in domeniile facility management, workplace management și property management in Romania, ROFMA are ca scop reprezentarea, sustinerea si promovarea acestor domenii prin dezvoltarea cadrului educational, dar si informational si legislativ.

Contact